Zmijski venac – Divna Vuksanović

[wpedon id=”90510″ align=”center”]

Dijagnoza je bila nedvosmislena. Sudeći po mnogobrojnim statuama koje je za sobom ostavljala, imala je bliznakinju sa zajedničkom kičmom, dodatnim parom nogu i velikom glavom, koja joj je opterećivala telo i crpla životnu snagu. Trebalo je otarasiti se sestre Meduze, ali kako? Svi pokušaji da se čudovište odstrani iz njenog života završavali su trajnom ukočenošću hirurga, pomoćnog medicinskog osoblja i svih onih koji bi probali da ga silom uklone. Više niko nije smeo da je pogleda, a kamoli operiše.

Iz stana je izlazila noću, leđima okrenuta ka zidu; klizila je poput zastrašujuće senke nemani. Izbegavala je ljude i ogledala. Hranila se kao životinja; bauljala pustim ulicama. Nikoga nije viđala…

Skrivena strast bile su joj vrteške. Prikradala bi im se oko ponoći, pokretala ručice, smeštala sve četiri noge na stolicu vezanu lancima i prepuštala se vetru. Tokom vožnje, zmije su joj se uplitale u kosu – bio je to jedini trenutak jedinstva sa stvorenjem s kojim je delila sudbinu i vetar.

Mesecima je mislila samo na jedno. Kako da upriliči susret sa smrtonosnom spodobom koja joj je živela na leđima; jer, ukoliko Meduzin pogled baš svakoga okamenjuje, zašto ne bi i nju?

Priželjkivala je taj pogled znajući da on za obe znači smrt.

Po hiljaditi put sela je na vrtešku. Činilo joj se da su zmije za trenutak zaspale. Iznenada, ledeni vetar promenio je pravac, teška glava se zanjihala, iz kose je nešto zazvečalo. Iskrsao je strašni Meduzin lik – pogled što obuhvata čitav svet, sve ono što nas okružuje.         

za P.U.L.S.E: Divna Vuksanović

Povećeno Mimici i Puru, mojim roditeljima…

     

 

 

 

https://pulse.rs/donacije/

AUTORSKI PROFIL

Divna Vuksanović rođena je u Beogradu, gde je diplomirala na Fakultetu dramskih umetnosti i Filozofskom fakultetu u Beogradu. Magistar je teatrologije i doktor filozofskih nauka u oblasti savremene filozofije i estetike. Radi kao redovni profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na Katedri za teoriju i istoriju. Do sada je objavila pet naučnih studija u oblasti filozofije, 11 knjiga u domenu literarnog stvaralaštva, autorka je dve radio-drame i preko sto naučnih radova. Predsednica je Estetičkog društva Srbije i Udruženja građana za umetnost, kulturu, medije i društvena pitanja "Mladi grašak" iz Beograda.

0 0 glasova
Ocenite članak
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest
17 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
View all comments
Boško
Boško
2 years ago

Jezivo i divno u isto vreme.

Slavoljub Nikolić Crni
Slavoljub Nikolić Crni
2 years ago

E ova žena je čudo. Niti se gura,niti je iko probija, a talenata na sve strane. U zemlji gde ne možeš maći od pokrivitelja, sponzora i sponzoruša. Svaka vama čast. Časne ljude niko ne protežira!

Jasna, Filoloski
Jasna, Filoloski
2 years ago

Imamo novog Borhesa.I to zenu… Hvala Redakciji. 🙂

погледај дом свој анђеле
погледај дом свој анђеле
2 years ago

Добра опсервација света око нас. Сви зомбирани, бездушни, болесни на смрт. Баш јако.

Goca
Goca
2 years ago

potresno

Danilo Boškov
Danilo Boškov
2 years ago

Najpametnija Srpkinja, tvrdim!!!

Slobodan U.
Slobodan U.
2 years ago

Po mom skromnom mišljenju,ovako može da piše samo ličnost koja nosi neki duboki tragizam u sebi.Iako je priča kratka u nju je sve stalo. Čitav univerzum. I čovekov svet. Takvih pisaca je sve manje. Zavladala površnost i kod njih i kod čitalaca. Ali dubine i ne može da pojmi plitka neobrazovana i nedostojna pisca publika,važi za sve velike pa i za preskomnu Divnu.

M. L.
M. L.
2 years ago

Osim sto je neobicno mastovita, ovu damu ubrajam u velike stiliste. Izvanredan jezik i stil u svim njenim rukopisima. Po tome daleko odskace od ove palanacke polupismene knjizevne carsije kojoj i sam pripadam.

Nemanja
Nemanja
2 years ago

Najdarovitija i najšarmantnija osoba koju sam ikad sreo…

Darinka S. Bugarski
Darinka S. Bugarski
2 years ago

Po meni,antologijska prica. Hvala vam.

rukovet
rukovet
2 years ago

Nezavisan inrelektualac i ingeniozna žena. Okružena ljubomorom i zavišću; veliki je to teret! Poy

profesor pihologije
profesor pihologije
2 years ago

Ova prelepa dama dokaz je kako se radom i talentom može uspeti i bez mainstream podrške.Deluje sa ivice, ali njena kritika i oštroumnost daleko dobacuju. Poštenje se podrazumeva,mada je danas prava retkost. Klanjam Vam se. Najdublje poštovanje.

sevdah
sevdah
2 years ago

Meduza. Mit ili istina? Izgleda i jedno i drugo. Kameni pogledi su svuda oko nas. Bez ljudskosti,nežnosti, iskrenosti i dobrote. One suštinske. Horor je svuda oko nas.I zato, čuvajmo ljubav i još ono malo duše u preostalom vremenu. Srecna Nova!

Magdalena
Magdalena
2 years ago

Ponor. Dubina. Patnja. Divna Divna, želim Vam sreću jer Vi to zaslužujete.

Ст.
Ст.
2 years ago

Вуксановићева је,без сваке сумње, задужила српску културу у многим сегментима њеног живота. Ко је иоле поштен, то јој не може оспорити. Али сама је и јединствена, као светионик који злоба и људске пакости подривају али не могу срушти. Верујем да за живота неће имати срећу да је славе. Али то је усуд великих.
Изврсна прича.

Predrag Minjović
Predrag Minjović
2 years ago

Žena unikat, renesansna ličnost. Rado je čitam. Izglancana svaka rečenica, reč. Sa dubokim i sveobuhvatnim poznavanjem života. Treba je prevoditi. Vidim je kao naš jedinstveni književni brend. Srećni praznici redakciji P.

Веља
Веља
2 years ago

У затуцаној средини коју воде затуцани политичари,у страху да не изгубе оно мало мушкости, потискују паметне жене. Осећај угрожености их тера да се тискају међ другим мушкима или међу ретардираним женама,углавном са естраде. Прави људи подржавају квалитет, док слабићи мрзе оно што је претња њиховој немерљивој сујети иза које увек стоји огромна слабост. Подршка паметним женама! Христос се роди!