Bečki Novogodišnji koncert

„Musikverein“, građevina koja je u sklopu „Društva prijatelja muzike u Beču“, u čijoj velikoj, zlatnoj dvorani Bečki filharmoničari daju svoje pretplatničke koncerte, i ove godine, kao i svake godine od 1946., predstavlja svoj Novogodišnji koncert.

Dansko-austrijski građevinar i arhitekt Theophil Hansen (1813-1891) je tvorac ovoga veličanstvenog zdanja koje je izgrađeno 1870. godine, već jednu godinu nakon izgradnje tadašnje dvorske operske kuće, danas bečke državne opere. U to vrijeme dešava se i procvat gradske infrastrukture, a jedan od najznačajnijih urbanističkih projekata Beča je i izgradnja glavnog gradskog bulevara, Ringstrasse, u samom srcu grada.

Zgrada Musikverein-a je od velikog značaja za svijet klasične muzike. Naime, Bečki filharmoničari na samom početku svoga djelovanja, 1842. godine, nemaju svoju matičnu kuću, pa se „snalaze po Beču“. 28 godina kasnije, davne 1870. godine, nalaze svoj mir u čak dvije dvorane: velikoj zlatnoj, a kasnije i u Brahmsovoj dvorani, idealnoj za komornu muziku.

Novogodišnjim koncertom ove godine predvodi maestro Riccardo Muti.

Povijesni arhiv Bečkih filharmonicara (Historisches Archiv der Wiener Philharmoniker)

U Chicagu je popularan u široj masi, tamo dirigira Chicaškim sinfonijskim orkestrom, a u Beču ga se slavi i poštuje već više od četrdeset godina. Veliki je poznavatelj Verdijevih i Mozartovih djela. Jedan je od najpoznatijih dirigenata današnjice. Ovaj sedamdesetšestogodišnji Talijan, porijeklom iz Napulja, već desetljećima ima jasnu viziju kako klasična muzika treba zvučati, što je važno za izvrsnu interpretaciju i što znači biti autoritet u jednom sinfonijskom orkestru.

„Odlučujuće u odnosu prema orkestru je vlastita kultura i znanje o umjetnosti.“, smatra Muti.

Važno je napomenuti da je Muti po peti put za pultom Novogodišnjeg koncerta: u Beču je bio 1993., 1997., 2000. i 2004. godine. Austrijski dirigent i violinist Willi Boskovsky (1909-1991) i francusko-američki dirigent, komponist i violinist Lorin Maazel (1930-2014), jedini su koji su više puta dirigirali Novogodišnji koncert (Maazel jedanaest puta, a Boskovsky od 1955. do 1979. godine).

Riccardo Muti je ljubitelj muzike Franz von Suppé-a (1819-1895), austrijskog kompozitora, koji je rođeni Splićanin. Maestro smatra da je uvijek zanimljivo, kako za publiku tako i za dirigenta, nastupati i sa manje poznatim djelima velikih umjetnika.

Da je važan Bečkim filharmoničarima vidimo iz zajedničkoga dugogodišnjeg rada.

Novogodišnji koncert ima veliki značaj ne samo u svijetu muzike. Mnogima iz svijeta politike, diplomacije i ekonomije ovaj koncert nije stran, pa tako svake godine vidimo i predsjednika Austrije i mnoge druge političare i ambasadore. Koncert se prenosi u više od 90 zemalja, a gleda ga preko 50 milijuna ljudi širom svijeta.

Bečki filharmoničari svake godine obilježavaju početak novog ljeta. Ovo je pokušaj da se obilježi međunarodno zajedništvo kroz „muziku raspoloženja“.

„Zvuk je izraz kulture jednoga naroda.“, objašnjava nam Maestro Riccardo Muti.

Od cvijeća i dekoracije u zlatnoj dvorani Musikverein-a, do tribute-a Strauß obitelji, jedno je jasno: Bečlije znaju kako se i na koji način dočekuje Nova Godina!

za P.U.L.S.E: Gabriela Petrović

Program Bečkoga Novogodišnjeg koncerta 2018. godine

Dirigent: Riccardo Muti

Johann Strauß (sin), Einzugsmarsch aus der Operette „Der Zigeunerbaron“ 

Josef Strauß, Wiener Fresken. Walzer, op. 249

Johann Strauß (sin), Brautschau. Polka française, op. 417

Johann Strauß (sin), Leichtes Blut. Polka schnell, op. 319

Johann Strauß (otac), Marienwalzer, op. 212

Johann Strauß (otac), Wilhelm Tell-Galopp, Polka schnell, op. 29b

Franz von Suppé, Ouvertüre zur Operette „Boccaccio“

Johann Strauß (sin), Myrthenblüten, Walzer, op. 395

Alphons Czibulka, Stephanie-Gavotte, op. 312

Johann Strauß (sin), Freikugeln, Polka schnell, op. 326

Johann Strauß (sin), Geschichten aus dem Wienerwald, Walzer, op. 325

Johann Strauß (sin), Festmarsch. op. 452

0 0 glas
Ocenite članak
Pratite diskusiju na ovu temu
Obavesti me
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments